Tom Kenyon
Tom Kenyon's work in brain/mind
re-education is a scientifically based
art form that transforms consciousness
in rapid and elegant ways.
Arhiva Română

Aprecierea și recunoștința:  o introducere elementară

Această este o scurtă introducere privind folosirea emoțiilor coerente – și anume a aprecierii și recunoștinței – în scopul de a-ți schimba percepția atât despre tine, cât și despre lumea din jur.

Am scris aceste rânduri ca să abordez o chestiune derutantă ce a apărut într-un mesaj hathor, intitulat The Multiverse Sound Meditation/Meditația acustică Multiversul. În acel mesaj, ei au spus că este vital ca, înainte de a explora realități alternative, să se intre mai întâi într-o stare de emoție coerentă, precum aprecierea sau recunoștința. Motivul este acela de a ne asigura că pătrundem în tărâmurile mai înalte ale conștiinței, ce ni se deschid atunci când ne aflăm într-o stare de corență înaltă.

În timp ce mulți dintre voi care citesc aceste rânduri probabil știu să intre la comandă într-o stare de apreciere sau recunoștință, e posibil ca unii dintre voi să nu știe.

Această introducere este pentru aceia dintre voi care, din varii motive, constată că nu pot să intre în aceste stări coerente. Am încredere că până la finalul acestei explorări a emoțiilor coerente vei putea să intri în aceste stări reconfortante, oricând dorești.  

Voi vorbi un pic despre emoțiile coerente imediat, dar înainte de a merge mai departe dă-mi voie să-ți spun, pe șleau, la ce anume nu se referă acest articol. Obiectivul acestei acțiuni nu este acela de a trăi într-o stare de apreciere sau recunoștință 100% din timp. În ceea ce-i privește pe cei mai mulți dintre noi, vor exista momente când vom fi tulburați de emoții incoerente precum tristețe, frustrare, gelozie, frică, furie etc. Scopul este mai degrabă să recunoaștem când am intrat într-o stare emoțională incoerentă și să știm să ieșim la comandă din ea sau să știm cum să intrăm într-o stare coerentă, înainte de a începe să psihonavigăm în realități alternative. În plus, consider că este productiv și chiar o necesitate psihospirituală vitală să ne ocupăm de cauzele stărilor noastre incoerente (adică de materialul vital inconștient nerezolvat), decât să sărim peste ele de dragul de a părea  că suntem „spirituali”.

Diverse studii, inclusiv cele efectuate de Institutul HeartMath, demonstrează în mod concludent că, atunci când ne aflăm într-o stare coerentă precum aprecierea, aptitudinile noastre cognitive și de rezolvare a problemelor se ameliorează.

Pe de altă parte, emoțiile incoerente, cum ar fi frustrarea, pot avea un efect dăunător asupra funcției noastre cognitive, precum și asupra stării noastre de bine.

Emoțiile incoerente produc suferință fiziologică în complexul corp/minte, în timp ce emoțiile coerente generează sentimente de stare de bine și o ameliorare generală a felului în care complexul corp/minte răspunde la situațiile din jur.

Prin urmare, în plan fiziologic și psihologic, capacitatea proprie de a genera, la comandă, emoții coerente este o aptitudine foarte bună pe care să o ai.

Hathorii fac însă cunoscută ideea că cultivarea emoțiilor coerente merge mult dincolo de complexul corp/minte. Ei spun că emoțiile coerente sunt cruciale atunci când se explorează realități alternative, precum Multiversul.

Multiversul este un concept foarte vast. El include nu doar universul nostru, dar și alte universuri, despre care hathorii afirmă că sunt nenumărate. Ideea de universuri multiple nu este unică hathorilor, ci e împărtășită de numeroase tradiții yoghine ce au apărut în urmă cu mii de ani.

Potrivit hathorilor, Multiversul e saturat de inteligențe foarte evoluate și binevoitoare, ce emană liber binecuvântări de percepții elevate și vindecare, către cei aflați în stări emoționale coerente. Cheia aici este că, pentru a primi emanațiile benefice ale acestor ființe, trebuie să fim într-o stare coerentă din punct de vedere emoțional. Apropó, aceste ființe provin din multe tradiții spirituale diferite, iar pentru multe dintre ele nu avem nume aici, pe Pământ.

Explorarea Multiversului dintr-o stare de coerență înaltă este una din necesitățile cerute pentru ca să obții cel mai mare beneficiu posibil. Iar acum, hai să explorăm pașii practici implicați în intrarea în starea de coerență emoțională.

Mai întâi de toate, să ne definim termenii. Aprecierea este recunoașterea unei calități, a unei valori sau a importanței unei situații, persoane sau unui lucru. Pe de altă parte, recunoștința este starea de a fi fi recunoscător sau într-o stare de mulțumire profundă.  

Deși aceste două stări coerente sunt de bună seamă înrudite, există o diferență în intensitatea lor.

Am vorbit pe această temă într-o prelegere despre diferențele dintre pisici și câini, pe care am ținut-o în cadrul unui curs de instruire în vindecarea cu sunet de acum câțiva ani. Poți să asculți această prelegere scurtă accesând linkul de mai jos, care, mă gândesc, te va ajuta să clarifici diferențele dintre aceste două stări de emoție coerentă.

Notă: Când faci click pe unul din linkurile de mai jos vei fi condus la pagina Listening/Ascultare. După ce ești de acord cu termenii de Ascultare, vei avea acces imediat la o colecție vastă de meditații acustice, prelegeri și interviuri, ce-ți sunt oferite gratuit, doar pentru uz personal. Defilează în josul paginii până ajungi la titlul căutat.

Click aici pentru a asculta Cats and Dogs: Appreciation or Gratitude/Pisici și câini: apreciere sau recunoștință

În timp ce suntem la capitolul emoții și animale, e posibil să găsești că e util și amuzant să asculți o prelegere pe care am ținut-o despre un câine pe nume Merlin, care s-a întâmplat să fie coterapeut alături de mine, timp de câțiva ani.

Click aici pentru a asculta A Dog Named Merlin/Un câine numit Merlin

Introducerea elementară

  1. Aceia dintre voi care sunteți deja familiarizați cu aprecierea și recunoștința în viața voastră, tot ce aveți de făcut este să evocați sentimentul. Atunci când evocați una din aceste stări emoționale, complexul vostru corp/minte creează imediat efectul. Dintr-odată, vă aflați în starea concretă de apreciere sau recunoștință, doar prin faptul că v-ați adus aminte de acel sentiment.
  2. Acelora dintre voi mai puțin familiarizați cu aceste stări emoționale coerente, v-aș sugera să adăugați la acest proces încă un pas. Gândiți-vă la ceva pe care îl apreciați. Nu are importanță cât de mare sau de mică e aprecierea, atât timp cât este ceva sau cineva pe care îl apreciați. Ar putea fi ceva simplu, precum aprecierea unei băuturi răcoritoare într-o zi toridă, a unei bucăți muzicale frumoase, a unui apus de Soare impresionant sau a bunătății unui prieten ori a unui străin. Lista lucrurilor posibile pentru care să fii apreciativ este realmente nesfârșită.

Ideea este să alegi ceva care te face să simți apreciere și, odată ce ai sentimentul, lasă să dispară amintirea a ceea ce a generat sentimentul, astfel ca să rămâi doar cu sentimentul de apreciere în sine.

Continuând să lucrezi cu această metodă simplă, în final vei putea să intri într-o stare coerentă de apreciere sau chiar de recunoștință, imediat și oricând, prin actul simplu de a alege să fii în acea stare.

  1. Deși unora dintre voi care citesc aceste rânduri le-ar putea părea implauzibil, există oameni care, sincer vorbind, simt sărăcie cu privire la ideea de apreciere sau recunoștință. În cazul acestor persoane, istoria lor personală a fost atât de traumatizantă sau depreciată, încât ele nu pot să identifice, cu autenticitate, un singur lucru din viața lor pentru care simt apreciere sau recunoștință.

Dacă te numeri printre aceste persoane, există totuși o modalitate prin care să accesezi puterile vindecătoare ale emoției coerente. Stratagema este să-ți depășești istoria personală (adică poveștile tale) și să te bazezi pe plasticitatea înnăscută a creierului tău de a crea noi rețele neuronale, folosind puterea pură a imaginației – sau a fanteziei creative.

Cu ajutorul acestei metode, vei putea să generezi emoții coerente autentice, care – prin natura lor – vor crea factori de atracție magnetici, ce vor atrage în final către tine situații concrete în realitatea ta exterioară ce-ți vor oferi motive de a simți apreciere sau recunoștință pentru ele.

Primul pas în acest proces de generare a sentimentului de apreciere este să-ți imaginezi ceva pentru care ai simți apreciere, dacă ar fi să îl ai în realitate.

Imaginează-ți că ai cu adevărat ceea ce ai aprecia. Creează o fantezie în care vezi, auzi și simți ceea ce dorești să apreciezi. Adu-ți în joc toate simțurile. Fă-l să fie cât mai real posibil. Creierul/mintea ta vor începe atunci să creeze răspunsurile de apreciere experiențiale și fiziologice.

După ce simți sentimentul de apreciere, lasă să dispară obiectul aprecierii tale, astfel ca să simți doar emoția aprecierii.

Fă mai multe experiențe cu acest sentiment de apreciere autocreat. Pe măsură ce repeți experiența, creierul/mintea va crea noi rețele neuronale ce-ți vor permite să evoci la comandă sentimentul de apreciere.

În unele cazuri, atunci când persoana reușește să genereze sentimentul de apreciere cu ajutorul fanteziei, ea va avea sentimente de pierdere sau tristețe, atunci când își dă seama că acest sentiment nu face parte din istoria sa.

Dacă se întâmplă acest lucru, dă-ți voie să simți orice fel de emoții „negative” apar. Este important să recunoști aceste sentimente. Nu le reprima. Recunoaște faptul că, în realitatea actuală a vieții tale, nu ai întâlnit – deocamdată – situații care să fi dus la sentimente de apreciere.

Inspiră în acele sentimente. Fii prezent cu ele. Nu încerca să le modifici. Când intensitatea lor scade, revino la acțiunea de fantezie creativă în care erai implicat pentru a genera sentimente de apreciere.

Dacă lucrezi cu această metodă, într-un final vei putea să generezi la comandă sentimentul coerent de apreciere. Acest fapt îți va permite să lucrezi cu  meditația acustică Multiversul așa cum s-a sugerat, iar ea va crea, după cum am menționat mai devreme, un factor de actracție magnetic ce va începe să atragă spre tine situații în viața ta reală, pentru care vei simți apreciere.

Un aliat sonic

Dacă în timp ce lucrezi cu metoda descrisă mai sus simți emoții dificile, e posibil să constați că îți este de folos să meditezi pe The Song of Hazrat Inayat Khan/Cântecul lui Hazrat Inayat Khan, întrucât el face să vibreze energiile subtile ale inimii fizice. Urmează instrucțiunile de ascultare incluse în linkul de mai jos.

Notă: Când faci click pe link, vei fi condus la pagina Listening/Ascultare. După ce ești de acord cu termenii de Ascultare, vei avea acces imediat la o colecție vastă de meditații acustice, prelegeri și interviuri, ce-ți sunt oferite gratuit, doar pentru uz personal. Când apare lista cu titlurile, defilează în josul paginii până ajungi la titlul The Song of Hazrat Inayat Khan.

Click aici pentru a asculta și/sau descărca The Song of Hazrat Inayat Khan/Cântecul lui Hazrat Inayat Khan.

Faptul de a învăța să creăm și să susținem emoții coerente precum aprecierea sau recunoștința reprezintă în esență niște aptitudini ale creierului. Și, ca în cazul oricăror aptitudini, ele pot fi deprinse. Răsplata stăpânirii emoțiilor coerente este imensă – atât în ceea ce privește starea personală de bine, cât și accelerarea și maturizarea dezvoltării noastre spirituale. După părerea mea, a aloca timp pentru a stăpâni aceste stări coerente merită cu prisosință efortul.

©2018 Tom Kenyon Toate drepturile rezervate

Traducere: Ana Nicolai